چهارمین همایش وقف و رسانه با حضور اصحاب وقف و رسانه، مدیران و مسوولان رسانهها و سازمان اوقاف در تالار وحدت برگزار شد.
در ابتدای این همایش حسن ربیعی رییس ستاد چهارمین همایش وقف و رسانه با اشاره به قدرت و تاثیر رسانهها بر افکار عمومی گفت: اهمیت و جایگاه وقف و موقوفات نیز در ایجاد توسعهی تمدن اسلامی بر کسی پوشیده نیست، اما این سنت دچار غفلت و مهجوریت واقع شده است.
وی افزود: انتظار ما این است که رسانهها با نگاه دینی و ملی به مقولهی وقف نگاه کنند و ابعاد و زوایای آثار و برکات وقف را برای مردم تبیین کنند.
در ادامه این مراسم حجتالاسلام والمسلمین علی محمدی رییس سازمان اوقاف با بیان اینکه «پرداختن به موضوع وقف پرداختن به منافع ملی و مصالح عمومی جامعه است» افزود: وقف مختص گروه یا قشر خاصی نیست، بلکه مربوط به همه اقشار جامعه است که همه از آن بهرهمند شده و میشوند.
وی خاطرنشان کرد: رسانه نیز متعلق به جامعه است و افکار عمومی را در راستای اهداف انقلاب اسلامی هدایت و جهت دهی میکند، به همین جهت وقف به عنوان منافع ملی و مصالح عمومی باید مورد توجه رسانهها قرار گیرد.
رییس سازمان اوقاف با تقدیر از زحمات اصحاب رسانه، خبرنگاران و فعالان این عرصه در مدت سه سال گذشته اظهار کرد: با تمام این تلاشها برای رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی داریم، زیرا در دورههای مختلف تاریخ ظلمهای متعدد و سنگینی در حق این سنت نبوی و سیره علوی شده است، بنابراین برای جبران گذشته باید قدمهای بلندتری برداریم تا این سنت حسنه به جایگاه مطلوب خود برسد.
محمدی تاکید کرد: انتظار از اصحاب رسانه، هنرمندان، مدیران و مسوولان رسانهها این است که اصل وقف را هنرمندانه و عالمانه به زبان عامه مردم تبیین و تبلیغ کنند، زیرا اگر با علم و آگاهی و هنر مناسب این موضوع تبیین نشود ممکن است آثار منفی در مخاطبان داشته باشد.
وی با طرح این سوال که چه کنیم تبلیغ وقف هنرمندانه و عالمانه در رسانه تحقق یابد؟ به چند محور اشاره کرد و گفت: ابتدا باید کارکردها و خدمات مختلف وقف از طریق رسانهها مطرح شود، متاسفانه آنچنان که باید این خدمات مورد تبلیغ و ترویج قرار نمیگیرد، در حالی که خدمات فرهنگی، معنوی، اخلاقی، اجتماعی و حتی سیاسی برای وقف وجود دارد.
نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف با بیان اینکه «وقف از صدر اسلام تاکنون یکی از پایگاههای مهم ترویج ارزش های اسلامی بوده است» گفت: از جمله کارکردهای وقف و خدمات آن خدمات سیاسی به جامعه اسلامی است که پیامبر خدا (س) حکومت اسلامی را از مسجد نبی پایهگذاری کرد و انقلاب اسلامی ایران نیز از همین پایگاههای وقف شروع شد و پس از پیروزی انقلاب مساجد و حسینیهها محل اجتماع و فعالیتهای اجتماعی و سیاسی بوده و در زمان امام (ره) حسینیه جماران مرکز هدایت و رهبری انقلاب بوده و امروز حسینیه امام خمینی (ره) که از پایگاههای وقف هستند مرکز هدایت و رهبری انقلاب اسلامی است.
وی ادامه داد: خدمات روحی - روانی، عاطفی و اجتماعی با کاهش طبقات اجتماعی، ایجاد مهر و محبت، تواضع، ایثار و گذشت از دیگر آثار و خدمات وقف است که انتظار میرود توسط هنرمندان و رسانهها مطرح شود.
رییس سازمان اوقاف با بیان اینکه «این موضوع باید مطرح شود که موقوفات گذشته باقی است و مردم از برکات آن بهرهمند هستند» تصریح کرد: چیزی موثرتر و مفیدتر از وقف نیست که انسان را ابدی کند، ما باید مردم را در این جهت تشویق کنیم و در راستای فرمایش مقام معظم رهبری همه باید تلاش کنیم وقف را زنده نگه داریم.
وی با اشاره به اینکه «کاملترین و جامعترین تشویق مردم از طریق رسانه ممکن است» گفت: رسانهها مردم را به انجام وقفهای خانوادگی، جمعی، گروهی و صنفی که میتوانند با یک نیت سرمایهای را وقف کنند تشویق کنند.
رییس سازمان اوقاف و امور خیریه همچنین با بیان اینکه «بهرهوری و بهرهبرداری صحیح از موقوفات از دیگر موضوعاتی است که باید توسط رسانهها مورد توجه قرار گیرد» افزود: شاید برخی قیمتهای بالایی را از موقوفات بشنوند، اما متاسفانه عواید و بهره دهی آن بسیار پایین است و این نیاز به فرهنگ سازی و مدیریت دارد تا مستاجرین حقوق موقوفات را عادلانه پرداخت کنند و این بر عهده رسانهها، علما و روحانیون است.
در ادامه این همایش حجتالاسلام والمسلمین موسوی مقدم قائم مقام سازمان صدا و سیما، با اشاره به اینکه «باید ابعاد مختلف وقف مورد بحث و بررسی قرار گیرد» گفت: در کنار توجه رسانهها به موضوع وقف، سازمان اوقاف باید بخش تولیدات رسانهای خود را تقویت کند که یکی از آنها ایجاد دبیرخانه برای این همایش است که در طول سال فعال باشد و بتواند مقدمات تولید کارهای بزرگ رادیو، تلویزیونی را فراهم کند.
وی خاطرنشان کرد: نکته دیگری که در این زمینه مهم است شیوههای موثر اطلاع رسانی است که باید به آن توجه کنیم، بنابراین دادن اطلاعات لازم به رسانهها و باز کردن درهای سازمان اوقاف به روی رسانهها میتواند بسیار مهم باشد.
موسوی مقدم ادامه داد: وجود 12 هزار متولی موقوفات خاص هر کدام میتواند یک سوژه برای رسانهها باشد و از این طریق میتوان بسیاری از موضوعات وقف را مطرح کرد.
وی همچنین وجود بیش از 700 نوع نیت توسط واقفان را ظرفیت بسیار مهمی ذکر کرد و گفت: همکارانی که دنبال سوژههای مختلف میگردند این نیات میتواند دستمایه این کار آنها باشد.
قائم مقام سازمان صدا و سیما با تاکید بر استفاده بیشتر از هنر در عرصه تبلیغ وقف گفت: طبیعیترین، انسانیترین و جامعترین موضوع که از نیت واقفان بر میخیزد موضوع وقف است که میتواند موضوع بسیار خوبی برای کارهای هنری باشد.
موسوی مقدم اظهار کرد: رسانهها باید نقش موثر وقف را در زندگی روزمره مردم تبیین کنند و تدبر در فلسفه وقف را به خوبی برای مردم بیان کنند.
وی در ادامه با بیان اینکه «در بحث موقوفات نوین و تشویق مردم به این سمت مسوولیت ما مضاعف است» تصریح کرد: متاسفانه نسبتی بین موقوفات انجام شده و موارد مبتلابه جامعه وجود ندارد که نیازمند آگاهی بخشی و ارتقای فرهنگ وقف در این زمینه هستیم.
قائم مقام سازمان صدا و سیما افزود: شخصیت واقفین موضوع و سوژه رسانهای است که از درایت و تعهد خاص و دوراندیشی واقفان حکایت دارد و این میتواند سوژههای بسیار خوب تبلیغی و هنری باشد که سازمان اوقاف باید این گنجینهها را در اختیار هنرمندان قرار دهد.
موسویمقدم با بیان اینکه «این نشستها باید نقشه راهی را برای برخورداری از ظرفیتهای رسانهها ارائه دهد» گفت: مهمترین عرصه در کارهای هنری در خصوص تبلیغ فرهنگ وقف توجه به بخش مستند سازی است که هنرمندان میتوانند از این ابزار برای معرفی وقف و نیات واقفین استفاده کنند.
در پایان این مراسم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: برای ترویج فرهنگ وقف و ابعاد مختلف آن یک عزم و اراده عمومی باید ایجاد شود تا این کارهای خیر و خداپسندانه به اطلاع مردم برسد.
حسینی، با بیان اینکه «رسانهها و هنرمندان میتوانند زوایای مسئله وقف را برای مردم روشن کنند» گفت: این کار نیاز به فرهنگ سازی دارد تا مردم برای انجام چنین کارهای خیر و خداپسندانهای ترغیب شوند.
وی خاطرنشان کرد: انتظار داریم رسانهها و هنرمندان با زبان ساده و ملموس این مسئله را برای مردم بیان کنند و از واقفان انتظار داریم در مسائل روز و موضوعات سینمایی و هنری وارد شوند و وقف کنند تا درباره پیامبر و ائمه (ع) و آموزههای اسلامی فیلم و کارهای هنری تولید شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه «در کنار حمایتهایی که از رسانهها داریم یک سری توقعات و انتظارات نیز از آنها داریم» گفت: چگونه است که قهرمانان ورزشی از سوی رسانهها و مطبوعات اسطوره میشوند و از آنها چهره ساخته میشود، اما بسیاری از افراد خدوم که کارهای بسیار بزرگ خیرخواهانه در جامعه انجام دادهاند کمتر معرفی میشوند.
حسینی ادامه داد: البته در سالهای اخیر رسانهها به مقوله وقف و آثار و برکات آن توجه کردهاند، اما رسانهها و در رأس آنها رسانه ملی نقشآفرین هستند و میتوانند افراد را تشویق کنند.
وی خاطرنشان کرد: چرا شخصیتی همچون آقامجتبی تهرانی که استاد مسلم اخلاق و عرفان بود در عامه مردم در سراسر کشور شناخته شده نیست؟ هرچند ایشان رضایت نمیدانند که تبلیغ شوند اما آیا مطبوعات و رسانهها نمیتوانستند سراغ این شخصیتها بروند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر این مسئله که «ما جامعهای هستیم که کمالات و خوبیهای فراوانی دارد» گفت: رسانهها باید از این ظرفیتها استفاده کنند که یکی از مصداقهای آن ورود به مسئله وقف است.
در این همایش همچنین از سند وقف جمهوری اسلامی ایران با حضور تویسرکانی رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، حجتالاسلام علی رازینی معاون حقوقی قوه قضاییه، حجتالاسلام محمدی رییس سازمان اوقاف و امور خیریه رونمایی شد.
همچنین با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و حجتالاسلام سجادی از نسخهی عربی سایت راسخون نیز رونمایی شد.