نخستین همایش بینالمللی بسیج و رسانه با حضور میهمانانی از داخل و خارج از کشور صبح دیروز، 12 آذرماه در هتل نخل مشهد آغاز شد.
در این همایش که با قرائت قرآن و اجرای سرود ملی آغاز شد، حسین انتظامی، معاون مطبوعات وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی با بیان اینکه اهداف جمهوریت دینی بر حاکمیت دینی، ولایت فقیه و ارزشهای دینی استوار است، ابراز کرد: یک دولت اسلامی باید مراقب باشد در فضای باز سیاسی که دیدگاههای متنوع ورود و ظهور مییابد، تفکرات مخالف ارزشهای دینی و اسلامی در رسانههای آن دولت حضور نیابد.
وی با تأکید بر اینکه چهرههای ارزشی مهم باید در فضای سیاسی مراقب باشند در عرصه رسانه به نفع احزاب خاص عقبنشینی نکنند، اظهار کرد: باید در فضای رسانه، آزاداندیشی فکری، در چارچوبهای ارزشهای دینی وجود داشته باشد.
انتظامی براستفاده از تفکرات بسیجی خاطر نشان کرد: این نگرانی وجود دارد که در عرصه رسانه بعضی از فعالیتها تکراری شود به گونهای که از نوآوری دور شویم بنابراین باید تفکرات بسیجی در رسانه حضور پررنگ و نوآوری داشته باشد.
در ادامه این مراسم سید نظامالدین موسوی، مدیرعامل خبرگزاری فارس با تأکید بر اینکه گفتمان ولایت یک محمل برای جمع شدن همه تفکرات است، اظهار کرد: گفتمان ولایت در واقع حبل متین است که برای تقویت ساختار درونی نظام ضروری است؛ لذا در این راستا اگر بتوانیم در فضای رسانهای ساختار درونی نظام را تقویت کنیم، به چشمانداز رهنمودهای رهبر معظم انقلاب دست خواهیم یافت.
وی خاطرنشان کرد: بسیج یکی از عوامل جدی تقویت ساختار درونی نظام است و بنابر فرمایشات مقام معظم رهبری که فرمودند: «مراد از سینمای دینی نشان دادن اقامه نماز در فیلمها نیست بلکه باید تفکر دینی در فیلم و سریالهای ما اشاعه یابد» در حوزه رسانه نیز ماهیت بسیج که همان ایثارگری و پیگیری عدالت است، باید در درون فضای رسانه حضور پیدا کند.
موسوی با اشاره به سخن مقام معظم رهبری که فرمودند: «راه مقابله با رسانههای بد، گسترش رسانههای خوب است»، اظهار کرد: ما باید در عرصه اشاعه افکار درست و انقلابی تلاش کنیم و علاوه بر این بین نیرویهای انقلابی اتحادی محکمی حاکم باشد.
همچنین نبیل حمود، رئیس دفتر شبکه المنار در تهران گفت: در سال 1990 قدم اول شبکه المنار با نصب آنتن بر روی یک مسجد آغاز شد و المنار توانست خط مشی خود را در لبنان ایجاد کند و در سال 2000 همزمان با خروج اسرائیل از جنوب لبنان شبکه المنار ماهوارهای شد.
حمود با بیان اینکه در این برهه 13 ساله اولین گام علیه این شبکه در سال 2003 ایجاد شد که این شبکه به عنوان شبکه مروج تروریسم در جهان نام گرفت، اظهار کرد: در سال 2005 نیز شبکه المنار از ورود به شبکههای ماهوارهای آمریکا محروم و در سال 2006 نیز ساختمان شبکه المنار با خاک یکسان شد.
وی ادامه داد: پس از آن نیز اسرائیل با ارسال ناوگانهایی برای پارازیت انداختن بر روی شبکه المنار سعی در جلوگیری از پخش برنامههای این شبکه در کشورهای مسلمان داشت که خوشبختانه به مدد الهی موفق نشدند.
رئیس دفتر شبکه المنار در تهران با اشاره به اینکه شبکه المنار در حال حاضر توانسته مخاطبان خود را در جهان اول با تنوع مذهبی مختلفی جذب کند، گفت: در حال حاضر حدود 10 تا 11 میلیون نفر بیننده این شبکه هستند و هر روز یک برنامه در قالب فیلم، سریال و یا میزگرد از جمهوری اسلامی ایران در این شبکه پخش میشود.
در ادامه مراسم، بوالی، مدیر واحد مرکزی خبر گفت: آیا رسانه ملی در تدوین و ترویج پایداری گفتمان ولایت تلاش کرده است و آیا تلاشهای انجام شده کافی بوده یا با وضعیت مطلوب فاصله داریم.
وی افزود: اصل مقوله گفتمان علمی ولایت شناخت کافی از این مقوله است، چرا که در واقع گفتمان، رسوخ الگوهای فکری در جوانان است لذا ما باید در فضای رسانهای گفتمانهایی را ایجاد کنیم که مانند اکسیژن به تمامی افراد برسد.
بوالی با اشاره به اینکه در حوزه گفتمان دو نوع گفتمان غالب و حاکم داریم، ابراز کرد: گفتمان غالب یعنی گفتمانی که بر روی تفکرات مردم غلبه دارد و در واقع حلال مشکلات مردم است و گفتمان حاکم، گفتمانی است که از سوی حکومت در جامعه اشاعه مییابد که ما باید در فضای رسانهی، گفتمان را به سمت گفتمان غالب هدایت کنیم.
وی با بیان اینکه نیروهای بسیج رسانه باید در این عرصه حضور پیدا کنند، خاطرنشان کرد: گفتمانها باید شکل عمومی به خود بگیرند و در واقع بیان کننده نظرات مردم باشند و برای تبلیغ جناحهای سیاسی فعالیتی را انجام ندهند.
در ادامه مراسم، محمدسعید احدیان، سردبیر روزنامه خراسان، گفت: مردمی بودن بسیج و اینکه بسیج در درون مردم حضور پیدا کرده، این آگاهی را به ما میدهد که اگر رسانهای بسیجی شود باید در بین مردم جایگاه خود را بیابد.
وی با اشاره به اینکه رسانه به دلیل تحت حاکمیت بودن نمیتواند هر آنچه را که نیاز است بازگو کند، اظهار کرد: رسانه مردمی باید ارتباط جدی با بدنه عمومی جامعه داشته باشد و با ادبیات موردپسند مردم اصول خود را ارائه دهد.
احدیان با تأکید بر اینکه رسانههای مجازی و سایبری اصولا ماهیت مردمی ندارند، اظهار کرد: رسانههای مجازی به دلیل اینکه مخاطب باید از امکانات ویژهای برخورد ار باشد، تعداد کمی از مردم را تحت پوشش قرار میدهند اما این در حالی است که رسانههای مکتوب ما با تیراژ 1200 نسخه در کشور انتشار مییابد، لذا این موضوعات نشاندهنده عدم ارتباط مردم با رسانه است.
وی با اشاره به اینکه مسئولان رسانهها، دغدغه مردمی بودنشان کم شده که این امر یک موضوع خطرناک است، یادآور شد: بسیج با ایجاد نگاه مردمی میتواند این فرصت را برای نزدیکی رسانه با مردم فراهم کند.
سردبیر روزنامه خراسان خاطرنشان کرد: در واقع رسانه میتواند با بازآرایی محتوایی از رهیافت بسیج برای مردمی شدن استفاده کند.
در ادامه آیتالله سید احمد علمالهدی، امام جمعه مشهد با بیان اینکه اخلاق رسانهای ابزار اجرایی رسالت رسانه است، گفت: اخلاق رسانه وقتی مشخص میشود که رسالت آن مشخص شده باشد زیرا در مقام بصیرت افزایی نیز ایجاد اعتماد بین آحاد مختلف جامعه امری ضروری است.
آیتالله علمالهدی با اشاره به اینکه در فضای رسانه جذب مخاطب باید با گرایش معنوی و انسانی باشد نه با گرایش نفسانی، یادآور شد: رسانهها نباید به هر قیمتی مخاطب خود را جذب کنند بلکه باید در اخباری که منتقل میکنند، دیدگاه اسلام را مدنظر قرار دهند.
وی با بیان اینکه باید در مقام مخاطب یابی به گرایشهای انسانی و معنوی توجه کنیم و از پرداختن به گرایشهای نفسانی بپرهیزیم، اظهار کرد: در جریان مقابله با دشمن رسانه خط مقدم جبهه است.
امام جمعه مشهد تأکید کرد: در بسیج سه خصوصیت داریم که با تکیه بر این سه خصوصیت چه در وجه خاص و چه در وجه عام میتواند در عرصه میدانداری رسانه نقش آفرینی کند که شامل ایثار، عدم توجه به منافع مادی و عدم عنایت به سودجویی و منفعت طلبی میشود.
در ادامه برنامههای نخستین روز همایش بسیج و رسانه کارگروههای سبک زندگی و مطالعات راهبردی در محل هتل نخل برگزار میشود، همچنین برگزاری کارگروه جبهه مبارزه و بسیج و کارکردهای آن از دیگر برنامههای نخستین روز این همایش است.
یادآور میشود، مراسم اختتامیه یازدهمین همایش رسانه و بسیج 13 آرذماه با حضور عزتالله ضرغامی، رئیس رسانه ملی و سردار محمدرضا نقدی، رئیس سازمان بسیج مستضعفین برگزار میشود.