|
تحقق تولید ملی؛ از حمایت طرحهای پژوهشی تا تصویب اسناد کلان |
|
|
|
معاونت علمی رئیس جمهور که مسئول سیاستگذاری راهبردی برای انسجامبخشی به سازمانها و نهادهای علمی و تهیه و تدوین برنامههای کلان علم و فناوری کشور است، در سال 91 اقدامات بسیاری را در حوزه علم و فناوری انجام داد.معاونت علمی ریاست جمهوری که مسئول سیاستگذاری راهبردی برای انسجامبخشی به سازمانها، نهادها، ساختارها و شبکه ارتباطات کلان نظام توسعه علم، فناوری و نوآوری کشور و همچنین تهیه و تدوین سیاستهای اجرایی و برنامههای کلان علم، فناوری و نوآوری کشور است، در سال 91 اقدامات بسیاری را در حوزه علم و فناوری انجام داد و تفاهمنامههایی را نیز با نهادهای مختلف به امضا رساند.
این نهاد علمی کشور که متولی حمایت از ارتقای کیفی و کمی جایزههای علمی موجود، همایشهای علمی و نشستها و مجامع علمی معتبر داخلی نیز هست در سال رو به اتمام در این حوزه نیز فعالیتهای متعددی داشته است که در این گزارش نگاهی بر این اقدامات داریم.* همکاری برای رونمایی از طرحهای پژوهشی
در سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای رونمایی از طرحهای پژوهشی محققان کشورمان در حوزههای مختلف همکاری داشت.
هشت محصول زیست فناوری با حضور رییسجمهور رونمایی شدند
هشت محصول زیستفناوری ساخت محققان کشورمان، بیست و هشتم دیماه سال 91 با حضور رئیسجمهور و معاون علمی و فناوری رییسجمهور در نهاد ریاست جمهوری رونمایی شد.
دستگاه بیوکنترلر (برای کنترل چندین دستگاه همزمان) برای دادهگیری توام پارامترهای pH و اکسیژن و سایر موارد بدون نیاز به اپراتور، دستگاه پمپ پریستالتیک دور متغیر کنترل دیجیتالی برای انتقال حجمهای بسیار دقیق از سیال ها محلول و مایعات با کاربرد شیمیایی- پزشکی – دارویی از 0.06 میلیلیتر بر دقیقه تا 3.5 میلی لیتر بر دقیقه بدون تماس محلول با اتصالات پمپ و قابلیت استریل کردن مسیرهای عبور محلول و دستگاه بیورآکتورهواران (Air Lift) با هدف کاربرد در سیستمهای بیوتکنولوژی هوازی که به همت مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی دانشگاه صنعتی سهند تبریز طراحی و ساخته شده بود، رونمایی شد.
همچنین دستگاه آشکارساز عوامل میکروبی معلق در هوا 03- BIS برای تشخیص عوامل معلق در هوا و شناسایی چند عامل به طور همزمان با قابلیت عملیاتی بالا و کاربری آسان و قابلیت ذخیرهسازی تا 6000 نمونه که توسط شرکت میلاد دارو نور طراحی شده بود.
کیت تشخیص سریع اختلالات عددی کروموزومی در جنین برای تشخیص سریع اختلالات عددی کروموزومی شایع در جنین و قابل استفاده در بیماریهایی نظیر سندروم داون، سندروم پاتو، سندروم ادوارد، سندروم ترنر، سندروم کلاین فلتر، سندروم تریپلوئیدی که به همت شرکت زیست فناوری کوثر ساخته شده و دستگاه هشدار دهنده حضور عوامل میکروبی معلق در هوا که به همت وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ساخته شده است، نیز در این مراسم رونمایی شد.
کیت تشخیص همزمان نوع حیوانات مورد استفاده در فرآوردههای دامی برای تشخیص تقلبات در فرآوردههای گوشتی و گوشت خام، تشخیص گوشت حیوانات حرام از حلال، تشخیص نوع حیوان در موارد استفاده از فرآوردههای دامی در فرآوردههای خالص گیاهی که از سوی مؤسسه گروه پژوهشی انتقال سامانه زیست مولکولی طراحی و ساخته شد.
دستگاه اندازه گیری رزونانس سطحی پتاسمون با هدف اندازهگیری اندرکنش های بیوشیمیایی و ثوابت ترمودینامیکی و اندازهگیری ضخامت و ضریب شکست فیلمهای نانو نیز از دیگر محصولات حوزه زیست فناوری بودند که رونمایی شدند.
این دستاوردها با حمایت ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری به ثمر رسید.
رونمایی از نقشه راه 8 کانون هماهنگی دانش و صنعت
معاون فناوری و نوآوری معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری در روز سهشنبه نوزدهم دیماه در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی از هشت نقشه راه کانونهای هماهنگی دانش و صنعت کشور نیز رونمایی کرد.
ترکیب کانونهای هماهنگی دانش و صنعت شامل صنعتگران بخش خصوصی و دولتی، تولید کنندگان دانش و پژوهشگران و مسئولان دستگاههای اجرایی درگیر در موضوع فعالیت کانون است که تصمیمات کانونها با توجه به ترکیب آنها بسیار واقعبینانه میشود.
بهره برداری از تونل باد حدود صوت دانشگاه شیراز
با حضور سلطانخواه معاون علمی و فناوری رئیسجمهور در استان فارس، تونل باد حدود صوت دانشگاه شیراز هم به بهرهبرداری رسید.
تونل باد اگر چه یک وسیله بزرگ آزمایشگاهی است اما از آن میتوان به عنوان بستر در حوزه استراتژیک و هوا و فضا استفاده کرد.
این طرح با حمایت و پشتیبانی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری انجام شد.
رونمایی از هفت محصول نانوفناوری
هفت محصول مبتنی بر فناوری نانو پانزدهم مهرماه سال 91 با حضور رییس جمهور در نهاد ریاست جمهوری رونمایی شد.
نانو فیلتراسیون آب، محصول نخ آنتی باکتریال تهران زرنخ، خط تولید نانو سیلیکا شرکت فدک، خط تولید فیلتر نیروگاهی بهران فیلتر، دستگاه آنالیز DTA-DSC ، دستگاه FMT و دستگاه TOF رونمایی شد.
از این هفت محصول، چهار محصول مربوط به صنعت فناوری نانو است که از این میان دو محصول مربوط به رسوخ فناوری نانو در ارتقاء کیفیت محصولات صنایع و همچنین دو محصول دیگر نیز مربوط به ایجاد صنایع مبتنی بر فناوری نانو است.
از میان محصولات رونمایی شده، سه دستگاه پیشرفته آزمایشگاهی هستند که در صنایع نیروگاهی، آب، نساجی و صنایع پایه ساختمان، لاستیک سازی و رنگ کاربرد دارند.
با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، سامانه ستاره یاب ملی «نصیر یک» رونمایی شد
با هدف تعیین موقعیت ماهواره در حال حرکت در مدار، سامانه ستارهیاب ملی «نصیر یک» در دانشکده هواوفضای دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی رونمایی شد.
سامانه ستاره یاب ملی ایران «نصیر 1»، تصویربرداری از ستارگان آسمان همچنین تطبیق اطلاعات آنها با حافظه پردازشگر خود، موقعیت دقیق و وضعیت صحیح ماهوارهدر حال حرکت در مدار را محاسبه میکند.
این سامانه قادر به تصویرداری ماهوارهها از نقطه مورد نظر نیز بوده و به عنوان یکی از دقیق ترین ابزار آلات ناوبری با کمک از اطلاعات ستارگان در فضای لایتناهی میتواند موقعیت و وضعیت ماهوارهها را تعیین کند. به این ترتیب با همت متخصصان ایرانی و حمایت معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری ایران به جمع معدود دارندگان «فناوری ناوبری دقیق ماهواره» پیوست.
رونمایی از طرح های کلان تورین(گرید)محاسباتی ملی شبکه فرهنگ
دو طرح کلان ملی فناوری و نوآوری «تورین(گرید) محاسباتی ملی» و «شبکه ملی فرهنگی» نیز در سال 91 رونمایی شد.
اجرای طرح کلان ملی فناوری «تورین(گرید) محاسباتی ملی» از سال 88 در پژوهشگاه دانشهای بنیادی(IPM ) بر اساس قراردادی بین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری آغاز شد.
در فاز اول این طرح کلان ملی فناوری و نوآوری در دو دانشگاه، مرکز ابررایانه ملی راه اندازی شد و در فاز دوم حداقل در 12 دانشگاه و مرکز علمی دیگر، ابر رایانههایی با توان پردازشی کم راهاندازی و از طریق تورین محاسباتی ملی به یکدیگر متصل میشوند.
* حضور در حوزه علم پزشکی
معاونت علمی ریاست جمهوری با تدوین اسنادی در حوزه طب سنتی، حمایت از تولید داروهای گیاهی و مساعدت با محققان عرصه تولید داروهای درمانی در بخش پزشکی کشور فعالیتهایی را داشته است.
دو داروی نوترکیب که در سال 91 به دست محققان توانمند کشورمان تولید شد با حضور نسرین سلطانخواه معاون علمی و فناوری رئیسجمهور در محل پارک فناوری پردیس معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری رونمایی شد.
داروی رتپلیس (reteplas) برای درمان بیماریهای قلبی و عروقی و داروی پگاسترین (pegastrin) برای درمان سرطان کاربرد دارد.
این داروها توسط یک شرکت دانشبنیان مستقر در پارک فناوری پردیس و به روش بیوتکنولوژی و نوترکیب تولید شده است و با این دستاورد ایران به عنوان دومین کشور سازنده داروی رتپلیس در جهان شناخته میشود.
همچنین در ادامه تدوین، بررسی و تصویب اسناد فناوریهای راهبردی ذیل نقشه جامع علمی کشور سند گیاهان دارویی و طب سنتی و سلولهای بنیادی مراحل تصویب را در ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور دنبال کردند.
امضای تفاهمنامه همکاری بین شبکه آزمایشگاهی نانو و شبکه ملی گیاهان دارویی
به منظور همافزایی و افزایش همکاری بین ستادهای فناوریهای راهبردی کشور، تفاهمنامهای بین شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو و شبکه ملی پژوهش و فناوری گیاهان دارویی، امضا شد.
بر اساس این تفاهمنامه، این دو شبکه تلاش میکنند تا در قالب همکاری بینشبکهای، نسبت به انتقال تجربیات خود در زمینه مدیریت شبکه و همچنین به اشتراکگذاری اطلاعات آزمایشگاهها در قالب پورتال شبکه آزمایشگاهی، اقدام کنند.
* برگزاری مجامع علمی با هدف توسعه علم کشور
معاونت علمی ریاست جمهوری در سال 91 مجمع علمی ممیزی توسعه علوم را برگزار کرد.
ممیزی علم درصدد است که کار ارزیابی و رصد نظام ملی نوآوری در سه بخش علم، فناوری و نوآوری را دیدهبانی کند.
شروع به کار مجمع تشکل های دانش بنیان در اسفندماه 91 نیز از دیگر اقدامات معاونت علمی ریاست جمهوری است.
به دنبال عقد تفاهمنامه بین اتاق بازرگانی ایران با معاونت علمی و فناوری، مجمع تشکلهای دانشبنیان در اسفندماه آغاز به کار کرد.
* کمک به تصویب آییننامهها برای حمایت از شرکتها و کانونهای علمی
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای تصویب آییننامهها و اسناد فناوریهای راهبردی در سالهای اخیر مساعدتهایی را داشته است که تصویب اسناد فناوریهای راهبردی و ایجاد ستادهای فناوریهای راهبردی ذیل معاونت علمی از جمله این اقدامات است.
سند فناوری علوم شناختی پس از بررسی و تصویب در شورای عالی انقلاب فرهنگی وارد فاز اجرایی شده و در این راستا ستاد فناوری علوم شناختی تشکیل شده است.
همچنین سند زیستفناوری به روز رسانی شده و ستاد توسعه فناوری زیستی ذیل معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری تشکیل شده است.
تصویب نهایی آییننامه ایجاد کانونهای هماهنگی دانش، صنعت و بازار در ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور نیز از دیگر مساعدتهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای تصویب آییننامههایی در راستای توسعه علم کشور بوده است.
تدوین پیش نویس آییننامه تشخیص شرکتهای دانش بنیان نیز از دیگر اقدامات معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سال 91 بوده است.
پس از ابلاغ آییننامه اجرایی قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان کارگروهی تحت عنوان ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و مؤسسات دانشبنیان و نظارت بر اجرای آن با دستور رییس جمهور تشکیل شد.
وظیفه این کارگروه، تدوین معیارهای تشخیص شرکتهای دانش بنیان است.
تدوین سند جامع فناوری انرژیهای تجدیدپذیر از سوی ستاد توسعه فناوری انرژیهای نو نیز با مساعدتهای معاونت علمی ریاست جمهوری در سال 91 صورت گرفته است.
* حمایت مالی از پژوهشگران و انجمنهای علمی
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سال 91 علاوه برمساعدتهایی که برای تصویب آییننامههای کمک به پژوهشگران داشته است، اعتباراتی را هم برای حمایت مالی از پژوهشگران در نظر گرفت.
معاون علمی و فناوری رییسجمهور در سال 91 از اعطای 64 میلیارد تومان پژوهانه به 13 هزار و 968 دانشجوی دکتری واجد شرایط در شش مرحله خبر داد.
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با همکاری دو وزارتخانه علوم،تحقیقات و فناوری و بهداشت،درمان و آموزش پزشکی مبلغ پنج میلیون تومان را به صورت بلاعوض به هر یک از دانشجویان دکتری پرداخت میکند.
سامانه ملی پژوهانه با حضور دکتر سلطانخواه راهاندازی شد
سامانه پژوهانه معاونت علمی نیز با جمعآوری اطلاعات حدود 12 هزار دانشجوی مشمول طرح در سال 91 راهاندازی شد.
با راهاندازی این سامانه امکان دسترسی تمام دانشجویان مشمول که از مزایای پژوهانه بهرهمند شده و یا در شرف بهرهمندی هستند به اطلاعات مربوط به خود فراهم است.
همچنین دسترسی کارشناسان پژوهانه در هر دانشگاه به کل اطلاعات پژوهانه مشمولان آن دانشگاه به تفکیک هر دانشجو امکانپذیر است.
حمایت از 140 شرکت دانش بنیان در حوزه هوافضا نیز از دیگر اقدامات معاونت علمی ریاست جمهوری است.
این نهاد علمی با بودجه 14.5 میلیارد تومانی در 4 سال گذشته از بیش از 1884 نشریه تخصصی حمایت کرده است.
همچنین در سال 91 نیز حدود 600 نشریه علمی تخصصی با بودجه پنج میلیارد تومانی مورد حمایت قرار گرفتند.
حمایت از انجمنهای علمی
همچنین این نهاد علمی کشور در سال 91 پس از امضای تفاهمنامه با معاونت فرهنگی وزارت علوم از حمایت چهل میلیارد ریالی از بیش از سه هزار انجمن علمی دانشجویی در سال 92 خبر داد.
حمایت از انجمنهای علمی دانشجویی بر اساس رهنمودهای مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری از سال 88 توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری آغاز شده و تاکنون سه مرحله را پشت سر گذاشته است.
مرحله اول حمایت از انجمنهای علمی، دانشجویی سال 88 و نیمه اول سال 89 بود که در این مرحله از دو هزار و 445 انجمن علمی دانشجویی 96 دانشگاه به میزان دو میلیارد و 400 میلیون تومان حمایت شد که دامنه این حمایت بر اساس رتبهی انجمنها بین 5 تا 14 میلیون ریال بود.
مرحله دوم که شامل نیمه دوم سال 89 و سال 90 بود از 3 هزار و 194 انجمن علمی دانشجویی 91 دانشگاه به میزان 2.9 میلیارد تومان با دامنه حمایتی 6.5 تا 16.5 میلیون ریال حمایت شد.
و در مرحله سوم که در سال 91 عملیاتی شد از سه هزار و 196 انجمن علمی دانشجویی 82 دانشگاه سراسر کشور، سه میلیارد و 600 میلیون تومان با دامنه حمایتی 10 تا 22.5 میلیون ریال حمایت به عمل آمد.
حمایت از پایاننامههای کارشناسی ارشد و رسالههای دکتری در موضوعات مورد نیاز معاونت علمی و فناوری
معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری از پایاننامههای کارشناسی ارشد و رسالههای دکتری در موضوعات مورد نیاز این معاونت در سال 91 حمایت کرد.
معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری در راستای رسالت خود در زمینهسازی توسعه علم و فناوری در کشور و بهمنظور بهرهگیری از ظرفیتهای بالقوه دانشگاهها در حل مسائل حوزههای مختلف علم و فناوری کشور، برنامه حمایت از پایاننامههای کارشناسی ارشد و رسالههای دکتری در رشتههای مرتبط با اولویتهای علم و فناوری کشور بویژه در رشتههای سیاستگذاری و مدیریت علم و فناوری را در دستور کار قرار داده است.
مهمترین اهداف این برنامه شامل جهتدهی پایاننامههای دانشجویی به سمت مسائل واقعی کشور، بررسی و پاسخدهی به موضوعات اولویتدار، به ویژه در محدوده فعالیتهای معاونت علمی و فناوری، بهرهمندی از یافتههای جدید حوزه سیاستگذاری علم و فناوری در برنامهها و سیاستهای معاونت علمی و فناوری، گسترش تعاملات معاونت علمی و فناوری، با دانشگاهها و موسسات آموزشی و پژوهشی و تسهیل و هموارسازی اجرای پایاننامههای دانشجویی است
* انجام ملاقاتها و تفاهمنامههای متعدد با نهادهای مختلف
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در سال 91 با معاون وزیر صنعت و تجارت روسیه دیداری داشته و از توانایی دانشگاهها، شرکتهای دانشبنیان و مراکز علمی و تحقیقاتی روسیه مطلع شد.
همچنین در دیداری با مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران، کمیته خاص اعتباری برای حمایت از توسعه صادرات دانشبنیان در کشور تشکیل شده و شعبهای ویژه به عنوان کارگزار پرداخت تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان برای حمایت از صادرات کالاها و خدمات دانشبنیان در نظر گرفته شد.
در دیداری که سلطانخواه معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با طریقت منفرد سرپرست وزارت بهداشت داشت،کمیته راهبری 4 طرح کلان ملی فناوری و نوآوری حوزه وزارت بهداشت نیز برگزار شد.
«سلول درمانی بیماری های صعب العلاج»،«کسب دانش فنی وانتقال فناوری تولید واکسن آنفولانزا، نوع A و فصلی»،«کسب دانش فنی و طراحی، ساخت و تولید تجهیزات پزشکی(مصرفی و غیر مصرفی) در کشور مطابق با معیارهای جهانی» و «کسب دانش فنی و تولید داروها و مواد اولیه وارداتی با همکاری دانشگاه و صنعت» چهار طرح کلان ملی فناوری و نوآوری در حال اجرای بین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت بهداشت است.
* اساسنامه جایزه علمی و فناوری پیامبر اعظم(ص) ابلاغ شد
اساسنامه جایزه علمی و فناوری پیامبر اعظم(ص) که در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده بود در سال 91 از سوی معاونت علمی ریاست جمهوری برای اجرا ابلاغ شد.
جایزه علمی و فناوری پیامبر اعظم(ص) که در این اساسنامه به اختصار «جایزه» نامیده می شود، جایزه عالی فناوری در جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
محوریت اصلی جایزه، شناسایی و معرفی برترینهای علم و فناوری جهان اسلام است که این امر از طریق ارزیابی طرحهای علمی و فناورانه و اعطای جایزه به دانشمندان و متخصصان برتر در سطح جهان اسلام صورت میگیرد.
این جایزه به دنبال ایجاد فضایی است که در آن صاحبان و متقاضیان فناوری در کشورهای اسلامی حضور یابند و ضمن ارائه دستاوردها و نیازهای خود، زمینه برای تعامل و همکاری بیشتر آنها فراهم شود.
* کاهش روند خروج نخبگان از کشور/ جذب 134 نخبه در دانشگاههای کشور
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با تشکیل هیئت جذب سریع نخبگان در مراکز آموزشی و تحقیقاتی دولتی و غیردولتی و معرفی 405 نفر از نخبگان به وزارتین علوم و بهداشت، 134 نخبه را در دانشگاهها جذب کرده و پرونده تعدادی نخبه و استعداد برتر دیگر نیز در دست بررسی است که این مسئله به کاهش خروج نخبگان از کشور کمک میکند.
همچنین از جمله تسهیلات ارائه شده به نخبگان و استعدادهای برتر میتوان به اعطای اعتبار پژوهش و نوآوری به هزار و 925 تن از برگزیدگان جشنوارههای مختلف شامل مسابقات فنآفرینی، برگزیدگان مسابقات قرآنی، مسابقات ملی و بینالمللی مهارت، اعطای اعتبار پژوهشی ویژه پژوهشگران جوان با نام اعتبار مرحوم کاظمی آشتیانی به 354 نفر از استادیاران جوان، اعطای جایزه ویژه مرحوم علامه طباطبایی به 40 تن از اساتید برجسته علمی کشور و اعطای تسهیلات نظام وظیفه از طریق معرفی به بنیاد نخبگان نیروهای مسلح اشاره کرد.
* برگزاری نخستین دوره مهارت افزایی خبرنگاران حوزههای علم و فناوری و «ژورنالیسم علمی»
نخستین دوره 3روزه مهارت افزایی خبرنگاران حوزههای علم و فناوری و «ژورنالیسم علمی» به همت مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری و بنیاد ملی نخبگان و با مشارکت دانشگاه علم و فرهنگ جهاد دانشگاهی برگزار شد. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
1. الامام علي (ع): تَعَرَّضُوا لِلتِّجاراتِ، فَاِنَّ لَکُمْ فيها غِنيً عَمّا في اَيْدِي النّاسِ وَ اِنَّ اللهَ يُحِبُّ المُحْتَرِفَ الْاَمينَ.
امام علي عليهالسلام فرمود:
به کارهاي تجاري بپردازيد که بازرگاني، شما را از مال ديگران بينياز ميکند. خداوند پيشهور درستکار را دوست دارد.
(وسايل الشيعه، ج 22)
و..
|
|
|
|
|
|